Grondwerk

De term grondwerk wordt zowel in de academische rijkunst als natural horsemanship gebruikt. Ik zie het als een vorm van werken met je paard, uiteraard vanaf de grond, met gebruik van een enkele lijn. Afhankelijk van de africhting van het paard en het beoogde doel kun je met een touwhalster of kaptoom werken.

Wanneer je met een jong paard begint, werk ik het liefst met een touwhalster. We beginnen dan eerst met de basiscommunicatie en afstemming.

Willen we in de training meer werken aan verfijning, zoals stelling, lengtebuiging en losgelatenheid. Dan gebruik ik het liefst een kaptoom met een enkele lijn, zoals te zien op de foto. Een lange dressuurzweep gebruik ik als aanwijsstok en verlengstuk van mijn arm.

grondwerk-academische-rijkunst-les-instructie

Zijgangen en dressuuroefeningen vanaf de grond

Om het paard soepeler en sterker te maken zijn er verschillende dressuuroefeningen. Deze werden in de klassieke dressuur heel vroeger al gebruikt om het paard op te leiden en klaar te stomen als ridderpaard. Iedere oefening richt zich op de ontwikkeling van een bepaalde keten van spieren en buiging van gewrichten. In het grondwerk werken we bijvoorbeeld aan schouderbinnenwaarts, travers, renvers, appuyementen en werkpirouettes.

Om je een beeld te geven hoe grondwerk eruit ziet met een gevorderd paard, zie je hieronder mijn auditievideo. Deze heb ik gemaakt voor mijn instructeursopleiding aan Human&Horse Academy.