Werken aan de hand

Het werken aan de hand wordt al eeuwen lang gebruikt om het paard te kunnen trainen, als aanvulling en voorbereiding op het rijden. In het werken aan de hand loop je naast je paard en werk je met twee teugels. Deze werkwijze komt het dichtst bij rijden.

Werken aan de hand met Ubrique (KWPN) 15 jaar

In deze positie kun je oefeningen in stap, draf en zelfs galop met je paard doen. Je kunt aan de binnenzijde lopen, bijvoorbeeld op de volte, in schouderbinnenwaarts of travers. Maar ook aan de buitenzijde, bijvoorbeeld in het appuyement. In dat geval is de lengtebuiging van het paard van je af.

In de lessen beginnen we meestal met het grondwerk om zo de communicatie goed af te stemmen en de hulpen duidelijk te krijgen. Het ‘gevaar’ in het direct beginnen met de teugels eraan zit erin dat we zelf snel geneigd zijn om het paard teveel te willen helpen. Ongemerkt kan het paard dan zijn balans leren houden op bijvoorbeeld je teugels, of jouw aanwezigheid naast zijn lichaam. Daarom gebruik ik het werken aan de hand als uitbreiding op het grondwerk.

Zijgangen aan de hand

In het werken aan de hand kun je eigenlijk alle zijgangen met je paard uitvoeren die je rijdend ook zou kunnen doen. Denk maar aan de oefeningen die in de dressuurproeven zitten. We beginnen in de lessen met de voltes, wendingen, volte verkleinen en vergroten en wijken. Dit alles om het paard te laten wennen aan onze positie, de hulpen af te stemmen en het paard op te warmen en los te maken. Afhankelijk van de ontwikkelingen van trainer en paard kunnen wij oefeningen zoals schoudervoor, schouderbinnenwaarts, travers, renvers, appuyementen en werkpirouettes meenemen. Ook overgangen stap-draf-stap zijn erg leuk om met je paard te doen. Hoe sterker en soepeler je paard wordt, hoe verder je dit kunt uitbreiden naar werk in draf en ook galop.

Om je te inspireren kun je hieronder een video zien van het werken aan de hand met Briallen, de stoere Welsh Cob merrie van Maj-Britt. Deze auditievideo heb ik gemaakt voor mijn instructeursopleiding van Greetje Hakvoort aan Human&Horse Academy.