Update van de trainingen met Briallen

Even een update over de trainingen met Briallen. Echt zo jammer dat je geen foto’s van de training kunt maken als je zelf met het paard bezig bent! Er gebeuren zoveel mooie dingen tijdens een training. Gelukkig zijn er af en toe toeschouwers die foto’s maken.

Ubertreten of overschenkelen

Een ‘oefening’ die niet veel mensen kennen, ik gebruik ‘m bijna dagelijks in de trainingen. Het woord ‘oefening’ staat bewust tussen haakjes, aangezien het geen onderdeel is van bijvoorbeeld een dressuurproef. De oefening wordt gebruikt om het bekken en de schouders te gymnastiseren.

Er zijn een paar valkuilen, die ik bewust van te voren even benoem:

  • Te veel buiging en stelling; het paard valt dan op de buiten schouder.
  • Te veel voorwaarts-neerwaarts, het paard valt dan op de voorhand.
  • Te hoog tempo; het paard gebruikt de spieren en gewrichten dan te snel.

Die laatste licht ik nog even toe:

Vergelijk het met het verplaatsen van een zware boodschappentas. Til je deze snel op en zet je ‘m in de auto, dan kost dit relatief weinig spierkracht. Til je de tas langzaam op en laat je deze langzaam en beheerst in de auto zakken, dan voel je wat ik bedoel.

Voor de gewrichten is het belangrijk om de bewegingen langzaam te doen, de smering van het kraakbeen wordt hierdoor meer gestimuleerd. De synovia wordt beter verdeeld in het gewricht. Dit geldt natuurlijk niet alleen voor deze oefening.

Hieronder zie je een paar foto’s naast elkaar van het overschenkelen. Je ziet op deze foto’s duidelijk dat het binnenachterbeen over het buitenachterbeen stapt. Vervolgens stapt het buitenachterbeen opzij. Op foto 2 zie je de Brie behoorlijk lenig is, ze kan een grote stap opzij maken met haar buitenachterbeen. De oefening sluit ik af met een netjes vierkant halthouden.

Je ziet dat het lichaam nagenoeg recht blijft en het hoofd niet lager komt dan de boeg.

Ubertreten 1 Ubertreten 2 Ubertreten 3

Ubertreten 4 Ubertreten 5

De travers gaat steeds beter, het is steeds makkelijker om haar inde juiste sporen en met de juiste buiging in de travers te laten lopen. Voorheen wilde Brie vaak te schuin, dit is wel lekker makkelijk. Dan hoeft het achterbeen namelijk minder te dragen. Ze plaats het been dan onder haar buik door naar binnen in plaats van richting het zwaartepunt. Omdat de travers zoveel is verbeterd ben ik begonnen aan een nieuwe oefening.

Travers op afstand

Wanneer je voor Brie staat en de zweep schuin omhoog houdt bij haar schouder richting haar buitenachterbeen, dan komt ze met haar achterhand naar binnen. Dit is de hulp voor de travers. Dit begrijpt ze erg goed, dus leuk om hier mee te gaan spelen op afstand.

In de training zet ik Brie op de hoefslag op de lange zijde halt. Zelf ga ik een meter of twee voor haar staan met mijn gezicht naar haar toe. Ik laat haar in stap gaan en na enkele pas houd ik de zweep schuin omhoog richting haar buitenachterbeen. En ja! Echt cool, ze snapt het! Ze komt met haar achterhand naar binnen. Uiteraard direct beloond! Ook op de andere hand begrijpt ze dit prima. Inmiddels, enkele trainingen verder, is de afstand al 4 meter.

Hoe beloon ik tijdens het trainen?

Ik gebruik eigenlijk een zelfde soort conditionering tijdens de training als ik bij de honden gebruik. Ik kies 1 woord, als ik dat woord zeg is het einde oefening en volgt er altijd snoep! Zelf heb ik daarvoor het woord ‘goed’. Altijd op dezelfde manier uitgesproken, een kort en krachtig ‘GOED’. Daarna volgt direct een snoepje. Al vrij snel heeft een paard door wat dat woord betekent ;).

Travers in vrijheid

Het leuke van trainen in een afgesloten bak of paddock is dat je alles gewoon af kunt doen. Brie begrijpt de hulp voor de travers nu zo goed, dat ze de oefening zelfs zonder hoofdstel en lijn kan doen. Uiteraard nog wel op de hoefslag langs de wand. De volgende stap is van de wand af. Wordt vervolgd….

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.