Oefenen met opstappen vanaf een krukje met een jong paard

Sommige dingen die je kunt doen met je paard zijn zo vanzelfsprekend, dat je niet altijd beseft dat je een jong paard alles moet leren. Zo ook het opstappen vanaf een krukje.

Voor behoud van de rug van het paard, het zadel en de knieën van de ruiter is het fijner om vanaf een krukje op te stappen.

Een aantal maanden terug kwam ik contact met pony Boy. Een 5-jarige Welsh E-pony die al ruim een jaar onder het zadel was.

Boy wilde niet naast het krukje staan, al helemaal niet als je op wilde stijgen. Het opstijgen vond hij sowieso lastig en stilstaan daarbij al helemaal. Voor ruiter en paard is het fijn als het opstijgen geen strijd geeft, dan begin je veel rustiger aan je rijden.

Het uiteindelijke doel is om rustig met een lange teugel op te kunnen stappen vanaf het krukje.

Om daar te komen heb ik het proces in stukjes gedeeld:

  • vertrouwd worden met het krukje op verschillende plekken;
  • vertrouwd worden met een mens op het krukje
  • parkeren naast het krukje
  • vertrouwd worden met een mens op het krukje dat over de rug aait en hangt
  • met zadel op naast het krukje staan
  • met zadel op naast het krukje en iemand die op het zadel hangt.
  • opstappen vanaf het krukje met een begeleider die voor vast houdt
  • opstappen vanaf het krukje zonder begeleiding

leren-opstappen-vanaf-krukjeHet is heel belangrijk om ieder stapje in de training in rust te doen, uitgebreid te belonen en het paard de tijd te geven om het te ervaren en verwerken.

Na een aantal sessies, verspreid over een paar weken, is het mogelijk om rustig vanaf een krukje op te stijgen.

Hiernaast zie je een foto van één van de eerste sessies. Gewend raken aan het krukje, op verschillende plaatsen op het terrein. Als hij rustig stil staat, geef ik hem een beloning over zijn rug als hij naar rechts inbuigt. Daarmee voorkom ik dat hij zich gaat omdraaien naar de kruk om de beloning te komen halen.

In de bak longeer ik ook wel eens als ik op een krukje sta. Gelijk een goede training voor jezelf om goed in het midden te blijven.

Onderstaande foto’s zijn van een paar weken geleden. Het opstijgen is geen probleem meer, hij blijft rustig staan. Hij houdt mij goed in de gaten als ik opstijg, dit is nog niet helemaal ontspannen. Door het vaak te doen en hem rustig te belonen zal dit vertrouwen groeien. Wanneer ik ben opgestegen, geef ik hem weer een beloning aan de rechterkant. Daarmee leer ik hem stil te staan en te wachten, na het opstappen.

leren-opstappen-krukje-1 leren-opstappen-krukje-3 leren-opstappen-krukje-4 leren-opstappen-krukje-5