Vitalbix Paardenvoer

Natuurlijk & verantwoord voerenvitalbix-daily-complete-14-5-kg

Voeren op een manier die past bij het natuurlijke eetgedrag van je paard.
Veel gezondheidsproblemen worden veroorzaakt door een onnatuurlijke manier van voeren. Denk hierbij aan spijsverteringsproblemen, stofwisselingsproblemen en gedragsproblemen. Met een juist rantsoen kunnen veel problemen voorkomen worden.

Wat is een natuurlijke en verantwoorde manier van voeren?

Voeren op een manier die past bij het natuurlijke eetgedrag van je paard. De spijsvertering van het paard is gemaakt om de hele dag door kleine hoeveelheden vezelrijk voedsel te verwerken. De basis van een goed rantsoen bestaat uit voldoende ruwvoer in de vorm van hooi of voordroogkuil eventueel aangevuld met weidegang (gras). Ons Nederlandse gras en hooi bevat echter niet alle benodigde vitaminen, mineralen, sporenelementen en essentiële vetzuren die je paard nodig heeft. Met Vitalbix Daily Complete vul je deze essentiële voedingsstoffen op een natuurlijke en verantwoorde manier aan.

Minder zetmeel & suikers

Het gemiddelde krachtvoer, zoals biks en muesli, bestaat veelal uit granen en bevat en hoog gehalte aan snel verteerbare koolhydraten zoals zetmeel en suikers. Paarden zijn echter beperkt in het vermogen om zetmeel te verteren. Wanneer paarden teveel zetmeel consumeren kunnen de enzymen in de dunne darm deze niet voldoende verteren. Onverteerd zetmeel kan doorstromen naar de dikke darm waar een verstoring in de bacteriële flora kan ontstaan. De korte pieken in de bloedsuikerspiegel kunnen leiden tot stofwisselingsproblemen. Door je huidige krachtvoer geheel of gedeeltelijk te vervangen door Vitalbix zorg je ervoor dat je je paard minder belast wordt met zetmeel & suikers.

Vitaminen & mineralen tekorten

Bij de reguliere krachtvoeders (ook degene die lager in zetmeel en suiker zijn) ligt het voeradvies vaak op ca. 2 tot 3 kg per dag. Veel paarden krijgen echter veel minder gevoerd dan de Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid omdat ze anders te dik worden of te veel energie krijgen. Pas bij het voeren van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid voorzie je je paard in zijn behoeften aan essentiële voedingsstoffen. Doordat er minder wordt gevoerd ontstaan er vaak tekorten. Vooral bij sobere rassen is dit een veel voorkomend probleem.

Voeren naar energiebehoefte

Voor een gezond en vitaal paard is het belangrijk om te voeren naar energiebehoefte. Dat wil zeggen dat je het rantsoen van je paard afstemt op wat hij daadwerkelijk nodig heeft. Een paard van een sober ras gaat over het algemeen efficiënter met zijn energie om heeft daardoor minder voer nodig dan een warmbloed. Daarnaast heeft een sportpaard dat op hoog niveau gereden wordt een andere energiebehoefte dan een paard dat recreatief gereden wordt. Veel paarden krijgen meer gevoerd dan dat ze qua energie verbranden met gezondheidsproblemen zoals overgewicht, insulineresistentie en hoefbevangenheid tot gevolg.
Veel paardeneigenaren zijn (mede dankzij de voeradviezen van de grotere voermerken) in de veronderstelling dat hun paard veel krachtvoer in de vorm van biks en muesli nodig heeft voor voldoende energie. Wij willen laten zien dat de meeste paarden met voldoende ruwvoer helemaal niet zoveel krachtvoer nodig hebben en het grootste deel van hun energie uit ruwvoer kunnen halen.

Een gezond rantsoen op basis van Vitalbix

De basis van een gezond rantsoen bestaat uit voldoende ruwvoer van een goede kwaliteit. Met ruwvoer voorzie je je paard in de basisbehoefte qua vezels en energie.
Geef je paard onbeperkt ruwvoer (gras / hooi) of voer het ruwvoer in porties met maximaal 4 uur tussenpauze. Met Vitalbix Daily Complete voorzie je je paard in alle essentiële voedingsstoffen zoals vitaminen, mineralen en aminozuren die hij niet enkel uit het ruwvoer kan halen. Voeg Vitalbix Pure Lucerne+ in kleinere hoeveelheden toe voor extra vezels of in wat grotere hoeveelheden voor extra eiwitten. Voeg bij minder dan 8 uur weidegang per dag altijd wat Vitalbix Linseed Oil + Vitamin E aan het voer toe voor extra omega-3 vetzuren. Is je paard goed op gewicht en heeft hij voldoende energie dan is dit een compleet rantsoen. Heeft je paard meer energie nodig om op gewicht te blijven en/of voor arbeid dan kun je het rantsoen naar behoefte aanvullen met bijvoorbeeld Vitalbix NutriMash, Vitalbix Active+ of Bio-Ron muesli op basis van granen.

Stap 1:

Voldoende ruwvoer zoals hooi, kuil en gras (1-2% droge stof tov het lichaamsgewicht) – voor energie en vezels

Stap 2:

Vitalbix Daily Complete – voor alle essentiële voedingsstoffen zoals vitaminen, mineralen en aminozuren

Stap 3:

Vitalbix Pure Lucerne+ voor extra vezels. De luzerne zorgt ervoor dat je paard beter moet kauwen op zijn voer en stimuleert de speekselproductie. Heeft je paard behoefte aan extra eiwitten voer de dosering luzerne dan op naar 3-5 voerscheppen per dag (500 kg paard). De luzerne kan eventueel gemengd worden door het hooi.

Stap 4:

Voeg bij minder dan 8 uur weidegang per dag, bij zomereczeem, artrose en stofwisselingsproblemen zoals insulineresistentie, voor extra omega-3 vetzuren, dagelijks wat Vitalbix Linseed Oil + Vitamin E toe aan het voer. Start met 1 pompje van 30 ml per dag en voer langzaam op naar 10-20 ml per 100 kg lichaamsgewicht (50-100 ml 500 kg paard). De olie is een bron langzaam vrijkomende energie en heeft een hoge caloriewaarde. Voer de dosering olie bij paarden die moeten aankomen langzaam op naar 25-40 ml per 100 kg lichaamsgewicht (125-200 ml 500 kg paard).

Stap 5:

Voer je paard dagelijks of een aantal keer per week een portie Vitalbix NutriMash (vezelrijke slobber) om de darmflora en de weerstand te ondersteunen, voor sneller herstel na inspanning en voor extra energie.

Stap 6:

Heeft je paard niet voldoende energie voor de gevraagde arbeid vul het rantsoen dan aan met een product voor extra energie:
– geheel graanvrij: graanvrije muesli zoals Vitalbix Active+ of bietenpulp
– met granen: een product op basis van granen zoals de producten van Bio-Ron (bij zware en korte inspanning zoals dressuur vanaf ca. M niveau, springen, endurance, eventing etc.)

Productoverzicht Vitalbix:

Vitalbix Daily Complete
Vitalbix NutriMash
Vitalbix Active+
Vitalbix Pure Lucerne+
Vitalbix Linseed Oil + Vitamin E
Vitalbix Healthy Horse Treats

Wil je voedingsadvies op maat voor je paard? Neem contact met mij op via info@guashatherapievoorpaarden.nl of 06-53 89 78 78.

Bron: Vitalbix.com